Чиа – здраве и красота, събрани в малки семена


Знаете ли, че чиа е една от така наречените супер храни? А че още древните ацтеки и маите са познавали уникалните й свойства? Тези дребни семена са били употребявани и от индианците, населяващи днешно Мексико, като те са им давали енергия за 24-часови походи и затова са наричани още „храна за бягане”. Дълго време след това растението, даващо чиа и наподобяващо градински чай, се е отглеждало само като декоративно, докато през 90-те години на миналия век изследвания доказват невероятния му състав и влияние върху организма.

 

Факт е, че малките тъмни семенца имат в състава си повече Омега-3 мастни киселини от всички други растения на нашата планета и цели осем пъти повече от богата на ценните вещества сьомга. Подробни анализи сочат още, че чиата съдържа солидно количество диетични фибри. Богата е и на антиоксиданти – два пъти повече от боровинките. Изумително е и че тя има в състава си двойно повече белтъчини от разпространените зърнените култури, пет пъти по-голямо количество калций от прясното мляко, близо два пъти повече калий от зрелите банани, три пъти повече желязо от свежия спанак, седем пъти по-голяма доза витамин С от портокалите. Освен това семената съдържат солидно количество витамини B1, В2, В3, Е и А.

 

Омега-3 мастните киселини и многото витамини в състава на чиата повишават съпротивителните сили на организма и го укрепват като цяло. Уникалните семена влияят благоприятно върху дейността на мозъка, подобряват паметта, намаляват стреса и депресията, давайки много енергия. Ценните вещества в тях оказват и добра превенция срещу доста болести на сърдечно-съдовата система. Благодарение на уникалния си състав чиа спомага за по-бавното абсорбиране на глюкозата, като поддържа нормално нивото на кръвната захар, което я прави подходяща храна за диабетици. Супер храната подпомага и детоксикацията на организма.

 

Семената стимулират и едновременно с това подобрява функцията на стомаха и червата и регулират констипацията, благодарение на многото фибри в съдържанието им. Те са отлична закуска при диета, защото помагат за свалянето на излишните килограми поради ниската си калоричност и уникалната способност да абсорбира значително количество вода и да се издуват, ставайки още по-засищащи и премахвайки чувството за глад. Хигроскопичните способности на чиа позволяват да бъдат поети повече течности, като така се съхраняват доста от електролитите: много полезно за хора, подложени на редовно физическо натоварване. Семената нямат в състава си глутен, така че могат да се консумират и от тези, алергични към него.

 

Освен всичко чиа се грижи и за външния вид благодарение на аминокиселините и витамините A, Е и тези от групата B, съдържащи се в растението. Супер храната прави кожата по-гладка и красива, а косата и ноктите значително по-здрави.

 

Чиа притежава неутрален вкус и приятен мирис на ядки. Препоръчително е да се консумира или смляна или накисната, защото в противен случай има вероятност да раздразни стомаха. Може да я прибавяте към кисело и прясно мляко, мюсли, пресни или сушени плодове, свежи зеленчуци, да поръсите с нея различни видове салати или да я използвате в печива, хлябове, сладкиши. Тя не променя вкуса на храната, а само повишава хранителната й стойност.

 

В GreenShop.bg може да намерите чия в следните разфасовки:

Насипна чиа      Био чиа 100 гр

 




уеб дизайн