Най-важното в биото – няма химия и ГМО на който и да е етап от земята до опаковката, грижливо и отговорно отношение към заобикалящия ни свят.
Ако искаме действително да се храним вкусно и полезно, трябва да обръщаме внимание не само на срока на годност и състава на продуктите, но и на целия цикъл от производството до опаковката. Тясната връзка между селското стопанство и химическата промишленост ни задължава все по внимателно и отговорно да избираме продуктите за нашата трапеза. Обърнете внимание с какви стоки са пълни хранителните магазини, включително и млечните. В по-голямата част от тях можете да откриете хормони на разтежа и пестициди. Това ни подсказва за наличие на ГМО и произведени от ГМО добавки. Не е тайна, че съвременната хранителна промишленост е немислима без хранителни добавки, които обикновено са обозначени на етикетите с различни индекси след буквата „Е”. В последно време се забелязва желание от страна на производителите вместо да изписват хранителната добавка с „Е621” да използват истинското име на добавката например натриев глутамат, надявайки се хората да не знаят, че той причинява главоболие, кожни и чревни проблеми. За промишленстта тези добавки са „светиня”. Гарантираното отсъствие на описаните „подобрители” може да намерите в био продуктите.
Био продуктите се произвеждат без използване на:
-пестициди, хербициди и фунгициди
-химически и синтетични добавки
-стимулатори на ръста и антибиотици
-ГМО
-изкуствени консерванти, оцветители и ароматизатори
Био продуктите са особено актуални за децата и хората с алергии. Обръщането на все повече внимание на био храните е единствения начин да се спрат достиженията на генното модифициране, последствията от което за човека все още не могат да бъдат измерени.
Био производството спомага за възстановяването и съхранението на Земята.
През последните 30-40 години агресивното използване на природните ресурси доведе до драматично заразяване на почвите, унищожаване на ценни видове растения и животни, постави на границата на изчезването редки видове пеперуди, жаби, риби и диви млекопитаещи. Несъмнено масовото преминаване към био ще се отрази благотворно на бъдещето на нашата Планета.
Ето и малко факти в защита на Био:
В плодовете, които не са био се съдържат повече от 20 вида пестициди, Био храните са значително по-богати на витамини, минерали и често съхраняват по-дълго хранителните си свойства от конвенционалните храни, Хората, които консумират био храни приемат с храната си по-малко токсини, повече енергийни вещества, чувстват се по-добре и по-енергични от тези които консумират само конвенционални храни. Био производството не замърсява околната среда и водите Био храната в по-вкусна от конвенционалната
Идеята за здравословен начин на живот, консумирането на био храни отдавна е заслужила популярност по цял свят.
Хляб от пшеница, мляко от крави, пасящи на чисти поляни в балкана, сочни плодове, запазили всеки витамин – всички тези творения на природата са вкусни и полезни. Голяма част от световните и българските звезди много отдавна направиха своя избор в полза на био продуктите. Типичен пример е Прин Чарлз, който създава преди около 25 годни своя собствена био ферма в югозападна Англия, издава книги на темата за био земеделието, био храните и ефекта върху природата от биологичния начин на живот. В днешни дни ежегодно има ръст на обема на био продукцията с около 15% в Англия, а фермата на Принц Чарлз стана знаменита. Сега джентълмени и лейди компетентно спорят за това каква тор е най-добра за техните продукти.
Био храните свеждат до минимум риска от възникване на алергии у вас и вашите деца.
Този извод е свързан с това, че днес все повече и повече химически съставки в храните стават причина за възникване на алергични реакции. Специалистите доказват, че много от химикалите, съдържащи се в конвенционалните продукти и козметика са способни да се натрупват в организма на жената и да се предадат на децата. Всички знаем, че имунната система на децата не може да ги защити от проблемите, които възрастните поглъщат и дишат всеки ден.
На опаковката на био продуктите трябва задължително да се съдържа информация, даваща пълно описание на продуктите, от които е произведена и био статуса:
Име и адрес на лицата или фирмите, които носят отговорността за производството или преработката на продукта; Всички компоненти на добавките и спомагателните вещества в преработката; Всички суровини от които е произведен био продукта и дяла, който те заемат в продукта; Кои суровини са сертифицирани като био и кои не; Всички добавки с техните пълни наименования; Знак на сертифициращата организация; Био знак.
Био консервацията не съдържа нито грам изкуствени консерванти.
Трябва да се има в предвид, че в био продуктите не се използват химически оцветители и консерванти, но консервирането не е забранено. Въпроса е просто в начина на консервиране! В био производството се използват натурални консерванти като – морска сол, тръстикова захар, пектин, агар-агар и други. Благодарение на това, био продуктите могат да се бутилират ( сокове, сиропи, нектари и др.), могат да се съхраняват в буркани (от грах до пастети).
При производството на био козметика се използват натурални и лекарствени суровини, разтящи на контролирани територии и в собствени градини.
В био козметиката не се използват вредни химически консерванти и емулгатори, силикони, аромати и изкуствени оцветители. В състава на био козметиката за деца не се допуска използването на етерични масла, които могат да причинят алергия. За това в детската био козметика се използват смекчаващи и намаляващи възпаленията вещества, като минерални масла, невен, лайка и други. Освен това в средствата за грижа към лицето и тялото могат да се открият и продукти, които не са сред традиционните – пяна за бръснене, масло за масаж на коремчета на деца, крем за гърди подобряващ лактацията, крем за подготовка на интимните области преди раждане и т.н. При производството на био козметика се използват натурални и лекарствени суровини, които се отглеждат в контролирани територии и в собствени градини.
Био могат да бъдат и всички битови средства:
Капсули за миялна машина, прахове за пране на всякакъв тип материи и степен на замърсяване, препарати за миене на чинии и други. В био препаратите за почистване агресивните химически съединения ( хлор, фосфати, ПАВ) се заменят със сапуни от маслини, палмово, кокосово и рапично масло, меки миещи вещества на основата на миещи орехчета. Ако си спомним, че човек вдишва около 25 килограма въздух за денонощие, а 90% от това количество, ако живеете в града, се пада на въздуха в помещенията, в които се съдържат до 150 вида химически изпарения ( пари от лакове, мебелна смола и най-много битова химия).
В основата на био препаратите за миене е миещото орехче.
Това е сушен плод на миещото дърво. В неговата кора се съдържат сапонини – природни измиващи агенти. Те са хипоалергени и лесни за използване. На основата на миещите орехчета се произвеждат средства за миене на коса, тяло, ръце, миещи средства за деца и за почистване.
Био продуктите не са покрити със слой химикали и не блести восък.
Всеки знае, че в месото на плодовете и зеленчуците се съдържат огромни количества полезни вещества – витамини, антиоксиданти и др. Но освен в месото, някои плодове и зеленчуци съдържат много полезни вещества и в кората си. Кората на плодовете е витаминното съкровище, при някои плодове в нея се съдържат много повече полезни вещества отколкото в местото им. В съвременните условия обаче плодовете и зеленчуците се отглеждат с използването на огромни количества химия. За пример можем да вземем ябълковата кора – в нея се съдържат повече от 20 известни отрови. Кората натрупва в себе си всичките тези не полезни за нашия организъм химикали с които се отглеждат и вместо „склад” за витамини се превръща в „склад” за токсини. Освен това премахването на слоя восък от кората е практически невъзможно и неприятният вкус остава. Заради тези факти в био производството не се използва химия, био плодовете и зеленчуците са абсолютно безопасни и съхраняват максималния обем полезни свойства и вещества.
В био животновъдството животните не се държат в обори и е забранено да се използват хормони и антибиотици.
В био животновъдството е предвидено максимално удовлетворение на естествените потребности на всеки вид животно. Основното правило е свободната паша, а ако метеорологичните условия не позволяват свободната паша, животните се държат в помещения с необходимата норма площ за всяко животно. Животните се хранят със сертифицирани био фуражи. Преработката на био суровините се извършва по щадящи методи, максимално съхраняващи хранителните им качества. Напълно е забранено химическото рафиниране и дезодориране, хидрогенизация, радиационно облъчване, изкуствени консерванти, подобряващи вкуса, подсладители, ароматизатори, изкуствена минерализация и витаминизация, генно модифицирани съставки.
Био сертификата гарантира качество и пълна безопасност – от земята или животните до опаковката и транспортирането на готовата продукция.
За да бъдете сигурни в качеството на стоката която купувате, винаги можете да изискате сертификата за био продукция. Това е отделен сертификат който удостоверява, че продукта е био. Всеки продукт който е получил био сертификат има свой индивидуален номер. С този номер в сайта на сертифициращата организация която е издала сертификата може да се получи информация за самия сертификат (кога и къде е издаден, срок на действие), статус на сертификата, производителя и неговата продукция. За достоверността на тази информация пълна отговорност носи сертифициращия орган. Именно за това при започването на био сертифицирането на продукцията е важно да се избере сертифицираща компания имаща авторитет и признание на пазара.
GreenShop © 2024 | Телефон за контакти: 0898 543 678