Пълнозърнестото брашно - ползи и ценни съставки


     Пълнозърнестото брашно е продукт, който се получава от смилането на цялото зърно – зародиш, сърцевина и обвивка. Обвивките съдържат голямо количество минерали, желязо, мед, цинк, селен, магнезий, белтъци, витамини от B-групата и високо съдържание на баластни вещества (растителни влакнини). Смилайки цялото зърно до получаване на пълнозърнесто брашно, получаваме продукт, в който се запазват всички полезни и ценни вещества на зърното. При производството на белите брашна се отстраняват не само част от семената, но и голяма част от ценните съставки – магнезий, калий, фосфор, селен, желязо и витамините В1, В6 и РР.

 

     Пълнозърнестите брашна не са предпочитани в големите производствени практики, защото имат много кратък срок на годност. Пълнозърнестите брашна се използват най-често в малките пекарни и бутикови сладкарници. Всяко зърно може да се смели на брашно в подходящата мелница. За пълнозърнестите брашна, най-добре е да се използва каменна мелница.

 

     Степента на пълнозърненост на брашната се определя по пепелното съдържание от брашното. Колкото по високо е пепелното съдържание, толково по-пълнозърнесто е брашното. Пепелното съдържание се илюстрира чрез типа на брашното – онези популярни цифри, които следват думичката Тип върху опаковката на брашното. Когато се смели зърното и не се пресява по никакъв начин, се получава пълнозърнесто брашно тип 1850 (при пшеницата), наречено още "Грахам". Тип 1150 е типово пшенични брашно,а тип 500 е бяло пшенично брашно. Колкото по-голямо е числото на типа брашно, толкова по-полезно е то, защото най-ценните съставки на зърната се крият в зародиша и обвивката.

 

каменна мелница за брашно

     В супермаркетите най-често срещани са белите и пълнозърнестите брашна от пшеница. За да запазят тяхната трайност за по-дълго време, често пъти се добавят стабилизатори и консерванти. Като в готовите смеси за хляб, се влагат най-много стабилизатори и „подправки”.

 

     В Био магазин Green Shop предлагаме мелене на прясно пълнозърнесто брашно на място. Изборът на зърна не се свежда само до пшеница. Можем да ви предложим био сертифицирани Пшеница, Лимец, Ръж, Спелта, Овес, Ечемик, Киноа, Елда, Ориз, Соя и други. Използваме каменна мелница, която прави само и единствено пълнозърнесто брашно, без да отделя нито една част от зърната. Не добавяме стабилизатори, консерванти и др. Така запазваме всички ценни качества на вложените зърна. Можем да смелим брашното в зависимост от вашите предпочитания – по-фино или по-едро.

Така ще бъдете сигурни в произхода и дата на производство

на брашното, което използвате вкъщи.

                      




уеб дизайн