Годжи Бери или известно още като Лиций е храстовидно растение. Неговите размери достигат максимална височина 180 см и 90 см диаметър. Интресно при него е, че листата му нямат еднакакъв размер – те варират ор 1-2 см до 10 см. Храстът Годжи Бери цъфти през пролетта, а през останалите сезони листата му окапват. Годжи Бери се отглеждат както в Азия, така и в Северна и Централна Америка.
Годжи Бери е адаптоген, т.е заздравява и укрепва организма, подобрява качеството на кръвта, доставя на тялото вещества с противостареещ ефект. Основно свойство на Годжи Бери е да подхранват организма, да поддържа неговата способност за възстановяване и самолекуване.
ДНК-то в човешкия организъм се уврежда от свободните радикали. Свободите радикали са резултат от метаболитните процеси. С напредването на възрастта, свободните радикали се натрупват в организма и атакуват ДНК. Антиоксидантите противодействат на свободните радикали. Годжи Бери е силен антиоксидант. Изследвания показват, че Годжи Бери съдържа от 2 до 4 пъти по-големи количества антиоксиданти от червената боровинка. Освен това, Годжи Бери „помага” на организма да произвежда холин, който се бори с уврежданията на мозъка, причинени от свободните радикали. Така плодовете Годжи се нареждат на едно от първите места в света по съдържание на антиоксиданти.
На равно с пчелния прашец, Годжи Бери съдържа 19 важни аминокиселини, като в тях са включени и 8-те незаменими аминокиселини (тези, които организмът ни не произвежда, но има нужда от тях). Въпреки всички полезни свойства, противно на много твърдени, Годжи Бери не съдържат витамин С. Това твърдение е затвърдено от Дейвид Улф, който прави няколко независими изследвания на сушени и свежи плодчета Годжи Бери. Нито едно от изследванията не показва сериозно наличие на витамин С.
С напредване на годините организмът ни остарява. Това се дължи на понижените нива на хормона на човешкия растеж. Похапването на Годжи Бери забавя стареенето на организма като засилва естественото производството на хормона на човешкия растеж.
Често срещаме твърдения, че Годжи Бери помагат в борбата срещу рак. Това твърдение е вярно. А като доказателство е японско изследване, което потвърждава наличието на органичен германий в червените плодчета. Установено, е че германият е ефективен при лечението на рак на шийката на матката, рак на черния дроб, рак на белия дроб, рак на тестисите и рак на матката.
Как да консумираме плодчета Годжи?
Препоръчителният дневен прием е между 15 и 45 грама сушени плодчета. Годжи Бери може да добавяте и към чая, който пиете всеки ден.
Както и останалите сухи плодове, Годжи Бери могат да се добавят към сутрешната закуска в овесени ядки, шейкове и всевъзможни рецепти. Годжи Бери много си подхождат със счукани какаови зърна. Може да накиснете сушените плодчета Годжи и след това да консумирате водата като освежаваща напитка.
А по-долу на снимките може да видите продуктите с Годжи Бери, които предлагаме:
GreenShop © 2024 | Телефон за контакти: 0898 543 678