Панфорте


С наближаващите Коледни и Новогодишни празници се увеличават приятелските и роднински събирания. Предлагаме ви един много вкусен и лесен сладкиш, с който може да зарадвате вашите близки.

Рецептата и снимката взаимствахме от кулинарния блог на Йоана. 

 

Продукти:

80 гр. брашно

1 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжица звезден анасон

ванилия

200 гр. сушени смокини, нарязани на едро

100 гр.сурови лешници

150 гр.сурови бадеми,може да ги бланширате

100 гр. черен шоколад, настърган или накълцан на ситно

настъргана кора от 1 портокал

150 гр. захар

150 гр. мед

50 мл. вода

пудра захар за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Брашното, канелата и звездният анасона се смесват, към тях се добавят смокините, ядките, шоколада, портокаловата кора и ванилията. Разбъркваме добре получената смес, така че всички продукти да се покрият с брашно.

От захарта, меда и водата приготвяме сироп, като поставим всички продукти в тенджера и загреем на умерен огън. Оставяме сиропа леко да се сгъсти, за около 10 – 15 мин.

Сиропа смесваме с брашнената смес и разбъркваме. Получената лепкава смес изсипваме в тава с диаметър 20 см покрита с хартия за печене. Разстиламе с мокра лъжица. Печем в предварително загрята фурна на 150 за около 15 мин. След като се изпече сладкишът, го оставяме да се охлади напълно и да се стегне, може да се постави и в хладилник.

 

Тук може да видите тази и други изкушаващи рецепти от Йоана.




уеб дизайн