Защо суровите какаови зърна са толкова полезни?
Чудодейните свойства на суровите какаови зърна са били познати още на ацтеките през 14-ти век. Те били свещени и изключително ценни за тях, като ги използвали както за обредни и направата на специална напитка, така и за платежно средство. И това никак не е случайно, защото древният народ добре познавал благоприятните въздействия на какаото върху организма.
Суровите какаови зърна са със специфичен, леко горчив вкус, който наподобява този на кафе, и имат в състава си почти всички елементи, необходими на човешкото тяло. Те са много богати на основни хранителни вещества - мазнини (включително полезните за сърдечносъдовата система Омега 6 мастни киселини), протеини, въглехидрати, растителни влакна (фибри), ценни минерали - желязо, калций, магнезий и витамини C, E и от групата В. Съдържат още манган, хром, цинк, мед. Вкусът на чудодейните сурови какаови зърна се формира от 400 компонента. Неслучайно те спадат към т.нар. супер храни.
Суровите какаови зърна имат в състава си повече антиоксиданти от който и да било друг хранителен продукт. Тези вещества забавят процеса на стареене на организма, предпазват от болести, свързани с напредването на възрастта, предотвратяват появата на бръчки и поддържат кожата по-гладка, мека и красива. Също така те ви помагат да се чувствате по-бодри, свежи и работоспособни. Магнезият в зърната има допълнителен детоксикиращ ефект.
Какаото е бедно на кофеин, но съдържа теобромин, близък по съдържание до кофеина, но със значително по-слабо действие от него. Той е антидепресант, който подобрява настроението и повишава двигателната активност. Сред веществата, които влизат в състава на изключително полезните сурови какаови зърна, са и фенилетиламинът, анандамидът, триптофанът и серотонинът (по-известен като хормон на щастието). Всички те пряко или косвено подобряват настроението, предизвикват веселие, положителни емоции, чувство на радост и дори на сексуална възбуда.
Суровите какаови зърна са подходящи за употреба в готварството. Трябва само да ги счукате в хаванче и ще можете да ги използвате в различни рецепти за сладки изкушения или да вземете обелени и счукани зърна. Препоръчително е да не ги обработвате термично, защото по този начин се губят ценните им съставки. Може да ги включите в сурови домашно приготвени бонбони, в млечни шейкове, за овалване на вече изпечени сладкиши и сладки, за поръсване на мюсли, жито, кисело мляко, кремове, торти и т.н.
Богатите на полезни вещества сурови какаови зърна могат да се смучат и дъвчат цели. С тяхна помощ лесно бихте могли да залъжете глада при спазване на диета, защото създават чувство за ситост и дълго време след консумирането им не изпитвате апетит. Друга особеност на зърната е, че не ви потикват да ядете още и още от тях, както обикновено става със сладкия млечен или натурален шоколад. Те са здравословна храна, прочута сред хора, които са привърженици на здравословното хранене, както и сред суровоядци, вегани, вегетарианци и други.
В Био магазин Green Shop може да намерите сурови цели какаови зърна и натрушени какаови зърна.
GreenShop © 2025 | Телефон за контакти: 0898 543 678